Jelenlegi hely

100 Év

 

 

            A Szent Korona Általános Iskola a XV. kerület egyik legrégebben működő oktatási intézménye. Hivatalos elnevezése az idők folyamán a történelmi változásoknak megfelelően ugyan módosult – volt MÁV Istvántelki Főműhelytelepi Állami Elemi Iskola, Lenin úti Általános Iskola, Önkormányzati Általános Iskola, Szent Korona Általános Iskola –, de a köztudatban elterjedt „MÁV telepi iskola” elnevezés a száz év alatt sem változott.

Az épület az évek során négy alkalommal került átépítésre, illetve bővítésre, mert mindig szűknek és kevésnek bizonyult. 1954-ben bővítették, 1965-ben az eredeti épületet lebontották és újat építettek helyette, 1979-ben ismét több tanteremmel bővült, 2008-ban pedig – az addigra már 3 tagóvodával bővülő intézmény – új telephelyet kapott, a Szent korona útja 3. szám alatt lévő egykori MÁV óvodát. Itt modern, korszerű technika és számítástechnika termet, könyvtárat és fejlesztő helyiségeket alakítottunk ki. Intézményünk ekkor nyerte el mostani formáját.

     De nem csak az épület változott, hanem maga az oktatás is. Kezdetben csak elsőtől hatodik osztályig folyt a tanítás, majd 1928-tól indult meg a hetedik és a nyolcadik évfolyamon is. Ez akkoriban egyedülálló volt Rákospalotán, sőt az egész országban ritkaságnak számított. 1917-ben az egyre növekvő létszám miatt nemek szerint osztották meg az iskolát. Külön igazgatójuk volt a fiú és a lány osztályoknak. A koedukált oktatás 1964-től indult újra.

 A tanulói létszám a MÁV telepen zajló éppen aktuális építkezéseknek megfelelően változott. Az első tanévet 349 tanuló kezdte meg, az 1910-es évek végére ez a szám megduplázódott. A második világháború alatt és után érthető módon visszaesett a létszám, de az 1950-es években ismét növekedett. Utoljára az 1980-as években nőtt ugrásszerűen a tanulók száma – ekkor újra meghaladta a 600 főt –, amikor az iskola közelében álló földszintes házakat lebontották és a helyére kisebb lakótelepet építettek. Attól kezdve, hogy a MÁV telepen az építkezések befejeződtek, a létszámunk 450 fő körüli. Az idei, centenáriumi tanévet 420 tanulónk kezdte meg.

1984-ben elsők között a kerületben megindult az emelt szintű, vagyis tagozatos idegen nyelv oktatása először csak angol, majd német nyelven is, amely azóta is nagyon népszerű a szülők körében.

Kiemelkedőnek mondható iskolánk sportélete. 2002 és 2009 között minden évben megnyertük a nem sport tagozatos iskolák közötti összesített kerületi sportversenyt, emellett budapesti és országos bajnoki győzelmekkel és helyezésekkel is bírunk.

 

2000-ben az oktatási rendszer átalakításakor három tagóvodával bővültünk. Ez az összevont intézmény 2010-ig működött, mely egy újabb politikai kurzusváltás eredményeként újból szétválasztották a tagintézményeket. 2010-2012 közötti időszakban egyre kisebb önrendelekezéssel, de még önálló intézményként működött az iskola. 2013-tól azonban a KLIK létrejöttével a maradék önállósaga is megszűnt az iskoláknak. 

 

Az iskola tantestülete 2001-ben „Pro Palota” elismerésben, 2003-ban pedig „Pro Scholis Urbis” díjban részesült.

 

Száz év nagy idő. Lehetetlen vállalkozás lenne még röviden is összefoglalni, mi minden történt ennyi idő alatt. Nem is ez az elsődleges célunk. Az iskola rövid története mellett szeretnénk bepillantást engedni ünnepeinkbe és hétköznapjainkba, s megmutatni a számunkra fontos eseményeket a tanárok és a diákok szemszögéből. Szeretnénk megismertetni az olvasókkal azokat a dolgozóinkat és tanulóinkat, akiknek megadatott a lehetőség, hogy a századik évfordulót velünk együtt ünnepelhessék. Végül szeretnénk, ha majd évek múltán lapozgatva évkönyvünket, s böngészve a fényképeket elégedetten és kellemes érzésektől áthatva mondhassa mindenki: „Igen, ennek a száz évnek én is részese voltam!”

 

                                                                                    

 

 

 

100 évAz első iskolaépület 1910Az iskola felülnézetből - 1980-as évek közepeAz első díjak egyikeA "Fabarakk" épülete - Az első étkezdeAz iskola főbejárata '80-as évekAz iskola hátsó frontja 1960-as évek