Jelenlegi hely

Híres diákjaink - Vitai Ildikó

Vitai Ildikó

"Elemi iskolám a XV. kerületi Szent Korona úti iskola volt. 1945 - 1952 között folytattam itt tanulmányaimat. Lakásunk is itt a MÁV- telepen van a mai napig. Szerettem ezt az iskolát. Nagyszerű osztályfőnökünk volt, Nemes Takács Lajos, aki a magyar nyelv és irodalom tanítása mellett nagyszerű zenész (zongorista) is volt. Az osztályunk jól éneklő lányaiból alakított egy vokál együttest. Négy-öt szólamban énekeltünk divatos slágereket, magyar és külföldi ismert számokat. Sokat szerepeltünk, mint a "MÁV-telepi Általános Iskola Ének Ötös" együttese.

Az általános iskola elvégézése után a Dózsa György Gimnáziumban folytattam tanulmányaimat. A vokál együttes lassan feloszlott, egyedül én maradtam meg zenészként. Gitározni, énekelni tanultam és lassan dalszerző, előadóművész lettem. Költők verseit zenésítettem meg és adtam elő itthon és külföldön egyaránt. Akkoriban csak az Országos Filharmóniánál letett vizsga után kapott engedéllyel lehetett szerepelni. Így 1972-től 44 év óta működöm mai napig.
Országos ismertségre önálló gyermekműsoraim, valamint az 1970-es '80-as években készült televíziós ifjúsági műsorok által tettem szert, mint a "Cimbora, Pengető, Családi kör, Fiatal költők - új versek" című műsorok, illetve különböző emlékműsorok.
Lemezeim még a "bakelit-korszakban" készültek a Hungaroton gondozásában. Művészeti munkámban lányom Varga Rita énekes-színész volt a társam, aki a ma már nem működő Rock Színház tagjaként aratott sikereket.

Unokám, Guttin Dávid szintén a Szent Korona Általános Iskolában tanult 8 évig, ahol 1998-ban fejezte be tanulmányait. Beszélgetéseinkben gyakorta idézte vissza az iskola szeretetteljes légkörét, valamint azt a sok segítséget és megértést, amelyet az iskolában eltöltött nyolc év alatt kapott.

Nagy örömmel tettem eleget az iskola felkérésének, amikor a 100 éves jubilumi évforuló alkalmából a Rákospalotai Jézus Szíve templomban rendezett karácsonyi hangversenyen való szereplésre felkértek, mint egykori diákot. Egyúttal köszönöm a lehetőséget, hogy a honlapon is megemlékeznek rólam és munkásságomról. 

                                                                                                        

2004 októberében a kerületi önkormányzat díszpolgári címet adományozott Vitai Ildikónak

        
       Vitai Ildikó