Szent Korona Általános Iskola

Sakkpalota program

májusi programok
05.01
MUNKA ÜNNEPE
05.06. 14.00
Nevelőtestületi értekezlet
05.06. 12:00 - 16:00
Budapesti buszos városnézés angol nyelven
05.07-08.
Alsósoknak a Szent István Filharmonikusok koncertje a Hubay iskolában
05.08. 17:00
Alsós szülői értekezletek
05.09.
Felsős szülői értekezletek
05.13. 14:00
Nevelőtestületi értekezlet
05.14.
OSZTÁLYFÉNYKÉPEZÉS
05.15. 17:00
Leendő elsős szülői értekezlet
05.20.
PÜNKÖSD – SZÜNET
05.27. 14:00
Nevelőtestületi értekezlet
Hírlevél
Egyéb
Fenntartó

Észak-Pesti Tankerületi Központ
1165 Budapest Jókai u. 6.
T.: +36 1 795 81 81
eszakpest@kk.gov.hu
Ig.: Kovács Katalin

VEKOP pályázat
VEKOP pályázat

„A Polgár Judit Sakk Alapítvány egy egyedülálló, új módszertani programot dolgozott ki az általános képességfejlesztésre, a logikus és kreatív gondolkodás elősegítésére, a digitális korban fellépő gondolkodásfejlődési hiányosságok pótlására. A Nemzeti Alaptantervben, az általános iskolák alsó tagozatában, 2013-tól választható tantárgyként szereplő új tárgy a sakk alapszabályait és eszközrendszerét használva épül be az általános tanterv alaptantárgyaiba, előmozdítva ezzel azok készségszintű elsajátítását. A sakkjáték elsajátítása nem cél, hanem eszköz! Egy hihetetlenül hatékony eszköz a logikus, kreatív gondolkodás fejlesztésére!” 

Iskolánkban a 2015/16. tanévben indult el ez az új módszertani program, melyet a nagy érdeklődésre való tekintettel két elsős osztályunkban választható alternatívaként hirdettünk meg. A 2016/2017. tanéven szintén két elsős osztályt indítottunk ugyanezen programmal. A 2017/2018. évben is szeretnénk folytatni ezt a megkezdett programot és további egy elsős osztály idítását tervezzük a „Sakkpalota” programmal. A „Korona” Oktatatási Alapítvány jelentős anyagi ráforfdítással támogatta a program beindulását. Ez elsősorban a tárgyi és szakmai feltételek megteremtésében nyilvánult meg.

A szakmai feltételek vonatkozásában eddig hat kolléga szerezte meg a képesítést, melynek segítségével oktathatják ezt a programot. A tárgyi feltételeket illetően pedig az oktatási alapcsomagok  és egyéb tárgyi eszközök, feltételek megvalósításához nyújtott anyagi segítséget az alapítvány. Mindenképpen megemlítendő a programban résztvevő kollégák áldozatos előkészítő munkája, mellyel már a nyári szünetben segítették az ideális feltételek megvalósulását.

Alapítványunk eddig közel 500 ezer forinttal támogatta a program beindítását és működését, valamint továbbra is figyelemmel kíséri és kiemelt feladatként kezeli ennek megvalósulását.

Kezdeti sikerként említhető, hogy 2015. szeptemberében az MTVA „Iskolapad” című műsora is forgatott iskolánkban egy rövid riportot a „Sakkpalota” program működéséről. Az elkészült riport alább megtekinthető.

Sakkfesztivál

Immár második éve, hogy iskolánkban a sakk alapú képességfejlesztő oktatás módszerével indítottunk első osztályokat. Az első év tapasztalai igen bíztatóak, de egy év eredménye még nem ad lehetőséget különsebben nagy összehasonlításokra. A sakk, és ezen belül a sakk alapú képességfejlesztő oktatási módszer ügyét továbbra is kiemelten fontosnak tartja mind az iskola, mind pedig az alapítvány, amely jelentős anyagi erőforrásokat biztosít a tárgyi feltételek megteremtéséhez.
A Polgár Judit nevével fémjelzett program, melyet szintén egy alapítvány működtet, minden évben megszervezi a „Sakkfesztivált” Budapesten a Várkert Bazár területén.
A sakkfesztivált 2016. október 8-án nagy érdeklődés mellett rendezték meg, melyen a sakk alapú képességfejlesztő oktatásban tevékenykedő kollégáink is jelen voltak.

Bővebb információ a Sakkfesztiválról itt található.

Interjú a Karc FM rádióban 2017. V.26.